Колонел Сандерс • KFC – Macedonia КФЦ Македонија - Најдоброто крцкаво домашно пилешко по уникатен рецепт
Новости
Испрати CV

Неверојатната приказна на Колонел

Следете го авантуристичкиот живот на полковникот и приказната за тоа како дојде KFC, Kentucky Fried Chicken и притоа почувствувајте го американскиот сон, во духот на претпријатието на човекот што сам го направил, надминувајќи огромни тешкотии, без предавање, само со својата посветеност, креативност и визионерство.

 
 
 
 
 
+
1890

Легендата се роди

Полковник Харланд Сандерс е роден во Хенривил, во државата Индијана. Тој е најстариот од тројца браќа на англо-ирско семејство.

 
 
 
 
 
+
1891 - 1919

Тешко детство

Детството Харленд не е лесно: останува без татко и како дете се занимава со секакви работи за да помогне на семејството. Неговата мајка го научи да готви!

 
 
 
 
 
+
1920-1929

Mille работи!

Харланд работи секакви работи: за компанија за парни фериброти, како осигурител, продавач на светилки, продавачи на гуми, секретар на стопанска комора, акушер. Студира право преку ноќ и станува адвокат.

 
 
 
 
 
+
1926

Престрелка!

Се наоѓа во Nashville, за време на Големата депресија, Шел му понудил управување со бензинска пумпа, но конкуренцијата со ривалската бензинска станица Стандард масло, раководена од Мет Стјуарт, завршува со престрелка: Стјуарт убива претставник на пријателката на Шел Харланд, кој го ранил Стјуарт во рамо!

 
 
 
 
 
+
1930

Пристигнувањето во Кентаки.

Харланд се преселил во Корбин, Кентаки, за да управува, секогаш во име на Шел, бензинска пумпа со приложена кујна.

 
 
 
 
 
+
1932

Интуиција на брза храна и пржено пиле

Услугата брза храна поврзана со бензинската пумпа е успешна. Харланд Сандерс го додава во менито на Court & Cafe неговото омилено детско јадење: пржено пилешко.

 
 
 
 
 
+
1935

Станува Колонел!

Почитуван за квалитетот на оброците и за својот бизнис ја добива титулата "полковник на Кентаки", високо почесна титула на таа држава.

 
 
 
 
 
+
1940

Откривање на Оригиналниот рецепт

Отвора ресторан Харланд Сандерс и го измислува ОРИГИНАЛНИОТ РЕЦЕПТ со мешање на 11 тајни зачини за подготовка на пилешко. Кулинарскиот критичар Данкан Хајнс го вклучува во својот водич за најдобрите ресторани во Америка, Авантурите во доброто јадење.

 
 
 
 
 
+
1952

Го основа ланецот KFC

Го гледа потенцијалот на франшизата, го продава ресторанот и го основа синџирот Kentucky Fried Chicken, KFC, регрутирајќи го својот прв франшизанец Пит Харман.

 
 
 
 
 
+
1964

Човече, 2 милиони долари!

KFC се продава на група инвеститори за 2 милиони долари.

 
 
 
 
 
+
1965

Best seller на пржено пилешко во светот !

Полковникот не се раздвојува од КФЦ, туку станува официјален портпарол и продавач # 1 во светот на пилешкото!

 
 
 
 
 
+
1965-1969

KFC се шири

KFC пристига во Мексико, Јамајка и Англија.

 
 
 
 
 
+
1970

Пржено пилешко и во јапонија

Колонел заминува за Јапонија. Таму се раѓа нова традиција за јадење КФЦ Пилешко за Божиќ.

 
 
 
 
 
+
1987

Во Кина

KFC е првиот ланец на ресторани што пристига во Кина.

 
 
 
 
 
+
1980

Колонел Сандерс умира на своите 90 години, 16-ти декември во Луисвил,Кентаки.

 
 
 
 
 
+

Денеска

KFC е присутен во повеќе од 125 држави низ светот, со повеќе од 20.000 ресторани.